Πάσχα στην Κέρκυρα

Πάσχα στην Κέρκυρα

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για ένα αξέχαστο Πάσχα στην Κέρκυρα

Ζήστε ένα κατανυκτικό Πάσχα στην Κέρκυρα

Το Πάσχα στην Κέρκυρα είναι ίσως το πιο λαμπρό ανά την Ελλάδα, σύμφωνα με τον τρόπο που γιορτάζεται και τα τοπικά έθιμα που κάνουν ακόμα πιο κατανυκτικό, επιβλητικό, αλλά και φαντασμαγορικό, ένα ήδη πολύ σημαντικό θρησκευτικό γεγονός. Μάλιστα, αυτές οι εκδηλώσεις της Μεγάλης Εβδομάδας είναι και ο λόγος που χιλιάδες επισκεπτών επιλέγουν να περάσουν το Πάσχα στην Κέρκυρα. Συνολικά οι εορτασμοί διαρκούν 10 ημέρες, ξεκινώντας από την Κυριακή των Βαΐων και κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον τόσο των επισκεπτών όσο και των Κερκυραίων. Παρακάτω είναι μια λίστα με τις εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα το Πάσχα στην Κέρκυρα και τι περιλαμβάνουν. Αξίζει να σημειώσουμε ότι παρότι το Καθολικό και το Ορθόδοξο Πάσχα έχουν μια ημερολογιακή διαφορά περίπου μιας εβδομάδας, η Καθολική Εκκλησία συμμετέχει στις εκδηλώσεις και εορτάζει και αυτή το Ορθόδοξο Πάσχα στην Κέρκυρα.

Κυριακή των Βαΐων

Ο Άγιος Σπυρίδωνας έχει την τιμητική του, το σκήνωμα του οποίου λιτανεύεται στις 11 το πρωί, σε ανάμνηση της απαλλαγής του νησιού από την πανώλη που είχε “χτυπήσει” το 1629. Σε αυτή τη λιτάνευση, η οποία γίνεται ανελλιπώς από το 1630, κατά μήκος της νοητής γραμμής των Ενετικών Τειχών (η πιο μεγάλη σε διαδρομή λιτανεία), συμμετέχουν συνολικά 18 φιλαρμονικές του νησιού. Το βράδυ γίνεται η καθιερωμένη συναυλία μιας εκ των φιλαρμονικών εταιρειών του νησιού, στο Δημοτικό Θέατρο - μια άκρως μαγευτική εμπειρία.

Μεγάλη Δευτέρα & Μεγάλη Τρίτη

Την αγορά της Κέρκυρας πλημμυρίζουν υπέροχες μυρωδιές από το το παραδοσιακό μαντολάτο, την πεντανόστιμη “Φογάτσα” και άλλων τοπικών γλυκών και εδεσμάτων. Τη Μεγάλη Τρίτη, στις 9μμ, ο Οργανισμός Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων πραγματοποιεί εκδηλώσεις, όπως η καθιερωμένη ποιητική βραδιά με θρησκευτική θεματολογία, που γίνεται στα Ανάκτορα Μιχαήλ και Γεωργίου.

Μεγάλη Τετάρτη

Στην πλατεία του Σαρόκκου παλιά γινόταν ένα παζάρι αρνιών που τα φέρναν από την ύπαιθρο για να πωληθούν στους εμπόρους και τους ντόπιους. Πλέον αυτό το έθιμο δεν υπάρχει, ενώ ολόκληρο το νησί “πάλλεται” από τις ψαλμωδίες των ευχελαίων από νωρίς το απόγευμα και μέχρι τις 8.30 το βράδυ. Στο Δημοτικό Θέατρο, η χορωδία του δήμου δίνει συναυλία Εκκλησιαστικής μουσικής, προσθέτοντας τις δικές της πινελιές στην κατανυκτική ατμόσφαιρα, προσεγγίζοντας το Θείο Δράμα μέσα από μουσικά μονοπάτια που ενώνουν Δύση και Ανατολή.

Μεγάλη Πέμπτη

Το Πάσχα στην Κέρκυρα συνεχίζεται με το παραδοσιακό βάψιμο των κόκκινων αυγών, ενώ στην Καθολική μητρόπολη ανάβονται 12 κεριά, τα οποία σβήνουν ένα ένα κάθε φορά που τελειώνει ένα από τα 12 Ευαγγέλια που διαβάζονται εκείνη την ημέρα.

Μεγάλη Παρασκευή

Γίνεται η περιφορά των επιταφίων (στα χωριά, το βράδυ, ενώ σε μερικές εκκλησίες την ημέρα), η οποία έχει ένα διαφορετικό χρώμα από το σύνηθες, αφού παίρνει τη μορφή ιεροτελεστίας. Οι επιτάφιοι βγαίνουν με προκαθορισμένη σειρά, με τον πρώτο να βγαίνει από το ναό της Παναγίας Σπηλαιώτισσας και τελευταίο (και πιο μεγαλοπρεπή) αυτόν της Μητροπόλεως, ο οποίος συνοδεύεται από φιλαρμονική ορχήστρα, χορωδία και πλήθος πιστών, γύρω στις 10μμ και διασταυρώνονται στο κέντρο της πόλης. Όλα τα φλάμπουρα, λάβαρα και μανουάλια (Βενετσιάνικα φανάρια) θα τα δείτε να είναι στραμμένα στο πλάι ως ένδειξη πένθους. Τους επιτάφιους συνοδεύουν οι τρεις πιο παλιές φιλαρμονικές της Κέρκυρας, η “Παλαιά” Φιλαρμονική (κόκκινη), η “Μάντζαρος” (μπλε) και η “Καποδίστριας”, παίζοντας ένα ξεχωριστό πένθιμο εμβατήριο.

Μεγάλο Σάββατο

Το Πάσχα στην Κέρκυρα ξεκινάει από τα χαράματα του Μεγάλου Σαββάτου και τον ναό της Παναγίας των Ξένων, όπου γίνεται αναπαράσταση του σεισμού που πραγματοποιήθηκε κατά την Ανάσταση του Κυρίου, σύμφωνα με τη Βίβλο. Έπειτα, γίνεται ξανά η περιφορά του επιταφίου και η λιτάνευση του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα, με τις φιλαρμονικές της πόλης να παιανίζουν πένθιμα, περίπου έως τις 11πμ, όπου το πένθος “σπάει” με την πρώτη Ανάσταση. Είναι ίσως το γεγονός που περιμένουν οι περισσότεροι που επιλέγουν να περάσουν το Πάσχα στην Κέρκυρα. Πλήθος κόσμου μαζεύεται στην κεντρική πλατεία της πόλης, τη Σπιανάδα, και παρακολουθεί τους ντόπιους να πετάνε μεγάλες πήλινες στάμνες ή κανάτια γεμάτα νερό από τα μπαλκόνια, γύρω από την πλατεία (οι “Μπότηδες”).

Την ίδια ώρα, οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα και οι φιλαρμονικές παίζουν εύθυμες μελωδίες. Μετά την πρώτη Ανάσταση γίνεται το έθιμο της “Μαστέλλας”, στο παλιό εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας του νησιού, σε έναν χώρο που λέγεται Πίνια. Σύμφωνα με τις τοπικές παραδόσεις, όσοι περνούσαν από τη Μαστέλα (ένα μεγάλο ανοιχτό βαρέλι με νερό, στολισμένο με μυρτιές και φοίνικες), που τοποθετούσαν οι Πινιαδόροι μέρες πριν την πρώτη Ανάσταση, έπρεπε να ρίξουν μέσα της ένα κέρμα. Μην παραξενευτείτε αν δείτε Πινιαδόρους να κυνηγάνε κάποιον για να τον ρίξουν στο βαρέλι. Ο τυχερός θα πάρει όλα τα κέρματα που πέσαν στη Μαστέλα! Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου πραγματοποιείται η ακολουθία της Ανάστασης, στις 10μμ, στην Καθολική μητρόπολη και διαρκεί μια ώρα, δίνοντας τον απαιτούμενο χρόνο σε όσους το επιθυμούν να παρευρεθούν και στην θεία λειτουργία της Ορθόδοξης Ανάστασης.

Κυριακή του Πάσχα

Ο μητροπολίτης χοροστατεί στην αναστάσιμη ακολουθία που γίνεται στην Άνω Πλατεία, με λαμπρότητα και αίγλη που προσδίδουν οι χιλιάδες των πιστών, καθώς και η συμμετοχή σύσσωμων των φιλαρμονικών και των αρχών του τόπου. Το παλάτι στα βόρεια φωτίζεται, τα ψηλότερα σημεία του παλιού φρουρίου στολίζονται, το Αχίλλειον της Κέρκυρας φωταγωγείται και πλήθος πυροτεχνημάτων δίνουν το έναυσμα για το “Χριστός Ανέστη”. Το Πάσχα στην Κέρκυρα συνεχίζεται με ολονύχτιο γλέντι, που περιλαμβάνει άφθονη “τσιλίχουρδα” (μαγειρίτσα), “κολομπίνες” (πασχαλινά τσουρέκια) και κρασί. Το σούβλισμα του αρνιού δεν ήταν μέσα στις παραδόσεις και τα έθιμα των Κερκυραίων, οι οποίοι συνήθιζαν να τρώνε μια σούπα αυγολέμονο διαφορετικών κρεατικών, ενώ έψηναν αρνί την 2η μέρα του Πάσχα. Τα τελευταία χρόνια, όμως, οι Κερκυραίοι τείνουν να υιοθετούν το έθιμο που υπάρχει στην υπόλοιπη Ελλάδα, με το σούβλισμα του οβελία.

Το απόγευμα της Κυριακής, όπως και τις επόμενες δυο ημέρες, ακολουθούν και άλλες εκδηλώσεις, όπως η Ακολουθία της Αγάπης και περιφορές εικόνων σε όλα τα χωριά. Επίσης, στο σύνολο των καταλυμάτων, διοργανώνονται Πασχαλινές εκδηλώσεις και γεύματα με παραδοσιακά πιάτα και πολύ χορό και μουσική. Τα πιο δημοφιλή ξενοδοχεία της Κέρκυρας, όπως το Atlantis, διασφαλίζουν ευχάριστη και άνετη διαμονή στην Κέρκυρα, με άψογο σέρβις και δωμάτια που προσφέρουν θέα, αλλά και πλήθος εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια του Πάσχα, και όχι μόνο.

Ενημερωθείτε επίσης για την περιήγηση στο Ποντικονήσι τη Δευτέρα του Πάσχα.

This website uses cookies to improve your experience. I Agree Cookies Policy